Nieuws / 29 april 2013

De blaashal die zwembad De Krommerijn in Utrecht ’s winters overdekte, is definitief weg. Het bestaande 50 meter bad heeft een compleet nieuw onderkomen gekregen in de sfeer van een Romeins badhuis. Dankzij beweegbare glazen puien en een dak dat geopend kan worden, is De Krommerijn, afhankelijk van het seizoen, een binnen- of buitenbad.

In 2007 heeft Aestate voor de Gemeente Utrecht de eisen en wensen voor dit unieke zwembad vastgelegd in een uitgebreid Programma van Eisen (PvE). Nu het zwembad open is, hebben we samen met de opdrachtgever een bezoek gebracht aan de locatie.

Margitt Meininger van gemeente Utrecht: “Het door Aestate opgestelde Programma van Eisen is tijdens het ontwerp goed overeind gebleven. Dit heeft geleid tot een overzichtelijk gebouw met veel symmetrie, zichtlijnen en een duidelijke routing. Voor ons was het PvE zeer waardevol. Vooral dat we bij discussies in het ontwerptraject altijd konden teruggrijpen op de uitgangspunten die hierin zijn vastgelegd. Het PvE vormde daarmee een sterke basis voor het ruimtelijk en functioneel ontwerp en daarmee het kader voor de opdracht aan de architect.”

Het bijzondere van het zwembad is het semi-permanente karakter van het dak. De initiële wens om het gehele dak in de zomermaanden te kunnen verwijderen bleek technisch en financieel niet haalbaar. Er is een goed alternatief gevonden met een luchtkussendak dat eenvoudig te demonteren is. Hiermee is het 50 meter zwembad in Nederland de eerste met een demontabel dak.

Deze zomer kan de hele wereld kennis maken met dit unieke gebouw. Dan is Gemeente Utrecht de trotse gastheer voor het European Youth Olympic Festival en zullen toekomstig Olympische kampioenen hun wedstrijden zwemmen in het nieuwe bad.