Tal van begrippen zijn gerelateerd aan de duurzaamheid van je gebouw, wat allemaal samen komt in ons duurzaamheidsadvies. Denk aan energielabels, certificeringen, zonnepanelen, WKO-installaties. Maar wanneer ben je nou eigenlijk duurzaam bezig? Aestate helpt je graag bij het ontrafelen van jouw duurzaamheidsambities, het opstellen van een duurzaamheidsplan en ingrepen. Door middel van ons stappenplan helpen we je met het vaststellen van de impact van jouw huisvesting op het milieu. Zo komen we tot een gedegen duurzaamheidsadvies.

Stel je gebouw is energieneutraal, maar ondertussen maar voor 60% bezet. Of niet bereikbaar met het openbaar vervoer. In hoeverre telt dit mee in je mate van duurzaamheid? Hier is geen eenduidig antwoord op. Door het gebruik van grond en grondstoffen is het realiseren van een gebouw in principe niet duurzaam. Het is echter wel mogelijk om de negatieve impact op het milieu te beperken. Wij slaan graag de handen in een om jouw duurzame huisvesting te realiseren.

Bekijk ook ons duurzaamheidsdashboard

Onze specialist:

Daniël Koningen

Directeur / Senior adviseur

030 - 637 63 77

Daniël Koningen

Laat ons jouw huisvestingsadvies ontrafelen!

Selecteer onderstaand jouw vraagstuk

Bezig met laden...
Stap {{ i }} Stap {{ i }}
Huisvestingsvraagstuk - Stap 1 Huisvestingsvraagstuk - Stap 2 Huisvestingsvraagstuk - Stap 3 Huisvestingsvraagstuk - Stap 4 Huisvestingsvraagstuk - Stap 4 Huisvestingsvraagstuk - Stap 5 Huisvestingsvraagstuk - Stap 6 Huisvestingsvraagstuk - Stap verzonden

Hoeveel gebouwen omvat jouw vraagstuk?

Wat is de totale omvang van jouw gebouw(en) in vierkante meters?

Bevindt jouw organisatie zich in de publieke of private sector?(kies het meest passende antwoord)

Selecteer de sector die het beste past bij jouw organisatie.

Welke functie past het beste bij jouw vastgoed?

Wanneer je jouw gegevens achterlaat, dan zal één van onze huisvestingsspecialisten zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Stap {{ i }}
- {{ answers['step' + i] }}

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Jouw verzoek is succesvol verzonden!

Visie op duurzaamheid

Duurzaamheid staat in verbinding met de werkprocessen en activiteiten van de gehele organisatie. Bij het formuleren van de duurzaamheidsvisie moet hier dan ook rekening mee worden gehouden. Maar hoe komt een duurzaamheidsvisie tot stand? En wat versta jij onder duurzaamheid? Het hebben van een visie is de eerste stap. De volgende stap is om deze te vertalen naar concrete doelstellingen. Ga je als organisatie richten op energiezuinigheid, met doelstellingen als alle gebouwen hebben minimaal energielabel A in 2030 en zijn energieneutraal in 2045? Of richt je juist op een reductie van de CO2-uitstoot, de kwaliteit van het binnenmilieu (lucht, thermisch, comfort, verlichting en/ of geluid), de exploitatielasten of circulair bouwen? Serieuze verduurzaming werkt alleen als je het holistisch aanpakt, dus daarom zullen verschillende facetten van de gestelde ambitie moeten terugkomen in de duurzaamheidsvisie. 

Het vastleggen van het punt op de horizon via onder meer een eindnorm is voor duurzame investeringen in vastgoed erg belangrijk, zeker wanneer je grote gebouwen en grote vastgoedportefeuilles hebt. Tijdens de transitie naar een duurzame organisatie worden ambities gedurende een bouwproject vaak afgeschaald, maar door vast te houden aan de gestelde ambitie is het mogelijk. 

Met betrekking tot vastgoed zijn er verschillende mogelijkheden om prestaties meetbaar te maken. Zoals CO2-reductie of klimaatneutraliteit. Verschillende beoordelingsmethoden en certificeringen zijn LEED, GPR en BREEAM. Echter geven deze certificeringen geen inzicht in de gevolgen van jouw duurzaamheidsdoelstellingen. Aestate helpt je met het inzichtelijk maken van de concrete gevolgen, zodat jij je gestelde doelen kan behalen.

Dashboarding in duurzaamheid

Het duurzaamheidsdashboard is een strategisch sturingsmiddel om in stappen je gestelde duurzaamheidsambitie waar te maken,waar minimaal het voldoen aan toekomstige wet- en regelgeving in zal worden opgenomen. Het rendement, investeringen en terugverdientijd  van de duurzaamheidsmaatregelen per gebouw worden opgenomen, waardoor het mogelijk is de maximale energieprestatie per geïnvesteerde euro inzichtelijk te maken. Daarnaast kan door het gebruik van verschillende subsidies, fiscale maatregelen of lage rendement leningen, de initiële investeringskosten van de verduurzamingsmaatregelen aantrekkelijk worden gemaakt.  

Door in het duurzaamheidsdashboard de natuurlijke onderhoudsmomenten op te nemen, kan een deel van de verduurzaming gefinancierd kan worden met de gereserveerde gelden in het meerjaren onderhoudsplan (DMJOP). Het is mogelijk om in het dashboard met verschillende duurzaamheidsmaatregelen te experimenteren. Op basis hiervan kan een gedetailleerd duurzaamheidsplan voor uw bedrijf of bedrijventerrein worden gemaakt. Het dashboard is ook een hulpmiddel voor het volgen en rapporteren van de voortgang op het gebied van duurzaamheid tijdens de implementatie van de maatregelen.  

Het duurzaamheidsdashboard kan worden gebruikt door publieke organisaties zoals gemeenten of onderwijsstichtingen die een inzicht willen verkrijgen in de totale prestaties van het vastgoed.  

Duurzaam gedurende de hele levensloop

Het thema duurzaamheid blijft gedurende de hele levensduur van een gebouw een belangrijk thema. Als je de totale levensduur van het gebouw en de inkoop van de materialen meeneemt als uitgangspunt, is duurzaam of circulair inkopen vaak helemaal niet duurder dan de traditioneel aanbesteden op de laagste prijs. Al tijdens het ontwerp en de bouw kan duurzaamheid gestimuleerd worden. Bijvoorbeeld door het stellen van criteria met betrekking tot ervaring en certificering in duurzaamheid. Door nu te investeren in duurzame oplossingen, zoals klimaat adaptief bouwen, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst duurzaam blijft. Door klimaatbestendige huisvesting te realiseren zal er minder schadeherstel zijn. 

Duurzaamheid gaat door tot in het alledaags gebruik van de werkomgeving. Een voorbeeld hiervan is een circulaire werkplek. Het gebruik van circulair en modulair materiaal, maakt het makkelijker om te voorzien in de behoeften van gebruikers. Nu en in de toekomst. Ook is het in eigendom hebben van meubilair niet meer nodig. Er zijn verschillende diensten die je een circulaire werkplek kunnen leveren. De adviseurs van Aestate staan je bij in de mogelijkheden en keuzes die komen kijken bij het inrichten van jouw circulaire kantoor.

Duurzaam

Meer weten?

Wij staan je graag bij tijdens het verduurzamen van jouw huisvesting. Wil je meer weten over hoe wij dit aanpakken? Neem dan contact met ons op via 030 – 637 63 77 of via een e-mail naar info@aestate.nl.

Onze specialist:

Daniël Koningen

Directeur / Senior adviseur

030 - 637 63 77

Daniël Koningen

Duurzaamheidsadvies projecten