Onderwijs

Het moderne studeren vraagt een grote verandering binnen het hoger onderwijs. De ontrafelexperts van Aestate ondersteunen onderwijsinstellingen bij transformatietrajecten met een passend advies op het gebied van integrale verandering van organisatie, huisvesting, IT en facilitaire dienstverlening. Het is van belang dat onderwijshuisvesting in één lijn ligt met de moderne leeromgeving en dat deze is afgestemd én vooruitloopt op het toekomstige onderwijsproces.

Aestate / ontrafelexperts
Isabel Richardson Medior adviseur
Isabel Richardson

Onderwijshuisvesting

In de praktijk blijkt de onderwijshuisvesing vaak nog te traditioneel te zijn ingericht en onvoldoende aan te sluiten op het moderne studeren. Onderwijshuisvesting van de toekomst staat in het teken van ontmoeten. Daarnaast is het dé plek waar studenten en docenten kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Gebouwen binnen het hoger onderwijs worden steeds meer een plek waar studenten worden klaargestoomd voor de kenniseconomie.

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of lees verder over onze werkwijze.

Laat ons jouw huisvestingsadvies ontrafelen
Bezig met laden...
{{ stepID }} {{ getStepName(stepID) }}

Jouw verzoek is succesvol verzonden!

Hoeveel gebouwen omvat jouw vraagstuk?
Wat is de totale omvang van jouw gebouw(en) in vierkante meters?
Bevindt jouw organisatie zich in de publieke of private sector?(kies het meest passende antwoord)
Selecteer de sector die het beste past bij jouw organisatie.
Welke functie past het beste bij jouw vastgoed?
Uw antwoorden
- {{ answers['step' + i] }}

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Het moderne studeren

Het moderne studeren heeft invloed op het toekomstig onderwijsproces. Collegebanken zijn voor studenten ouderwets, ze willen zelf hun individuele leerroute bepalen. Studenten hebben zelf controle over alle fasen van het leerproces en bepalen zelf de inhoud, de leeractiviteiten, de groepssamenstellingen en hun studietempo. Het hoger onderwijs wordt meer en meer plaats- en tijdsonafhankelijk. Digitalisering speelt hierbij een belangrijke rol. Studenten gaan graag op onderzoek uit, omarmen interactief onderwijs en onderhouden hun netwerk digitaal. Door de coronacrisis hebben we gezien dat er al een grote verandering heeft plaatsgevonden op het gebied van digitalisering, wat veranderingen met zich mee heeft gebracht.

Onderwijshuisvesting vraagt om een huisvestingsoplossing die bijdraagt aan een werkbaar klimaat voor docenten en tegelijkertijd aantrekkelijk is en blijft voor de student van de toekomst. Plaats- en tijdsonafhankelijk studeren vraagt om een flexibele onderwijsomgeving met coachende docenten, afgestemde ICT- en IT-middelen en een goed studentenvolgsysteem. Op deze wijze volgen docenten de studenten op afstand en middels competentiegericht onderwijs wordt aangetoond of ze hun leerdoelstellingen beheersen.

"Onderwijshuisvesting vraagt om een huisvestingsoplossing die bijdraagt aan een werkbaar klimaat voor docenten en tegelijkertijd aantrekkelijk is en blijft voor de student van de toekomst."

Transformatie van de onderwijsomgeving

Een transitie van een onderwijsomgeving start met het optimaal benutten van bestaande ruimten. Door te investeren in meer kwaliteit van ruimten voor nieuwe vormen van onderwijs en onderzoek en nadruk te leggen op hoogwaardige open studie- en werkplekken, zorg je voor openheid en sociale controle in een veelal kleinschalige leeromgeving. Het integraal transformatieproces, waarbij huisvesting, ICT- en IT-middelen naadloos op elkaar aansluiten, loopt daarbij altijd gelijk met ontwikkelingen binnen het hoger onderwijs, het curriculum en onderwijsmiddelen. Het is een investering die in de loop van de tijd een flinke besparing zal opleveren!

Campus als ontmoetingsplek

Onderwijshuisvesting van de toekomst kan zonder kostbare bouwkundige ingrepen worden aangepast aan groei of krimp van werkvormen en groepssamenstellingen. Een transformatie is het vervolg op een huisvestingsadvies dat door de ontrafelexperts van Aestate kan worden opgesteld. In de nieuwe onderwijsomgeving vindt ontmoeten plaats op gebouw- én campusniveau. De omgeving wordt een ontmoetingsplek waar je prettig kan studeren, werken, onderzoeken en ontspannen.

Aestate is een ervaren partner in het ondersteunen van onderwijsinstellingen tijdens transformatietrajecten. Hieronder vind je een aantal projecten die Aestate eerder op dit gebied heeft volbracht. Onder andere voor Vrije Universiteit Amsterdam.

Contact over onderwijshuisvesting

Benieuwd hoe de experts van Aestate jouw vraagstuk op het gebied van onderwijshuisvesting ontrafelen? Neem dat contact met ons op via 030 – 637 63 77 of via info@aestate.nl. Onze ontrafelexperts denken graag met je mee.

Veelgestelde vragen

Hoe kan onderwijshuisvesting worden aangepast aan modern studeren?

Onderwijshuisvesting kan worden aangepast aan modern studeren door flexibele leeromgevingen te creëren met coachende docenten, afgestemde ICT- en IT-middelen en een goed studentenvolgsysteem. Op deze manier kunnen docenten de studenten op afstand volgen en middels competentiegericht onderwijs wordt aangetoond of ze hun leerdoelstellingen beheersen.

Welke voordelen biedt een transformatie van de onderwijsomgeving?

Een transformatie van de onderwijsomgeving zorgt voor het optimaal benutten van bestaande ruimten, investeringen in kwalitatief hoogwaardige studie- en werkplekken. Daarnaast zorgt het voor een naadloze integratie van huisvesting, ICT en IT. Dit leidt tot openheid, sociale controle en efficiëntie in een kleinschalige leeromgeving en bespaart op lange termijn kosten.

Wat zijn de kenmerken van modern studeren?

Modern studeren is plaats- en tijdsonafhankelijk, waarbij studenten zelf controle hebben over hun leerproces, inclusief inhoud, tempo en groepssamenstelling. Digitalisering speelt een grote rol, met interactief onderwijs en digitaal netwerken als belangrijke aspecten.
Een greep uit onze projecten
Wij ontrafelen voor: