Nieuws / 5 juli 2024

Vorig weekend deden wij als Aestate mee aan de Coast-to-Coast Challenge van de Nierstichting. Een fietsestafette van 500 kilometer, van Zoutkamp naar Zoutelande. Dit deden we met een team van vijf fietsers, zes volgauto’s en supporters. En dat alles om geld op te halen voor de Nierstichting.

Ons team werd gedreven om mee te doen aan deze uitdaging omdat we binnen ons team – helaas – bekend zijn met nierproblemen en de impact die deze kunnen hebben op je leven. We hebben hierdoor van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk gezonde nieren zijn. Hier een greep uit de verhalen binnen Aestate, van Cynthia Schuurman, Jackie de Vries en Pity Jongens.

Verhalen binnen Team Aestate

Cynthia ondervond op jonge leeftijd nierfalen en onderging een transplantatie met een nier van haar vader. Naast regelmatige medische controles, dagelijkse medicijnen, en bij tijden vermoeidheid, kan ze een ‘normaal’ leven leiden dankzij de nier van haar vader.

Cynthia: “Al met al gaat het, gelukkig, goed met mij. Nadat mijn nierproblemen ontdekt zijn, ben ik binnen 9 maanden geopereerd. Ik had het geluk dat ik mijn ouders had. Maar er zijn een heleboel mensen die dat geluk niet hebben.”

Jackie kreeg twee jaar terug tijdens een fietstocht te maken met nierproblemen, wat resulteerde in een ziekenhuisopname en operatie. Ze bleek sepsis te hebben, een heftige onstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Deze is zelfs zo heftig dat al je orgaanfuncties uitvallen.

Jackie: “Dat [sepsis] kan dus fataal zijn. Maar omdat ik al in het ziekenhuis lag, met artsen om mij heen en aan het infuus, konden ze ervoor zorgen dat mijn bloeddruk weer op niveau kwam.” Gelukkig kon ze zo volledig herstellen en fietste ze nu zelfs mee met de Coast-to-Coast Challenge.

Pity en haar man Martijn werden geconfronteerd met een diagnose van Vasculitis tijdens een vakantie, wat een grote impact had op Martijns nieren. Na een zware periode met behandelingen en complicaties zoals gordelroos en corona, is zijn gezondheid nu gestabiliseerd, hoewel hij blijvende schade aan zijn nieren heeft.

Het was een echte rollercoaster: de periode dat Martijn ziek werd, viel samen met de tijd dat Jackie in het ziekenhuis lag. Pity nam de aansturing van het merendeel van haar projecten over en slaagde erin om door deze hectische weken heen te komen. Pity: “Ik weet achteraf niet hoe ik dit gedaan heb, ik ging op overlevingsmodus.”

Coast-to-Coast Challenge

In totaal fietsten er ruim 230 mensen mee aan de Coast-to-Coast Challenge, en gezamenlijk hebben we €254.000 op weten te halen voor onderzoek naar chronische nierschade. Wij zijn trots dat dit is opgehaald voor dit belangrijke doel.

Namens team Aestate willen we dan ook iedereen bedanken die gedoneerd heeft om de Nierstichting te steunen! Zonder jullie support was het niet gelukt om zo’n mooi bedrag op te halen.

Zie hieronder onze fietsers Koert, Jackie, Tom, Daniël en Matthijs. Goed gedaan toppers!