De werkomgeving in balans met de juiste puzzelstukken

In de hedendaagse kantooromgeving kan een overvloed aan prikkels of juist een gebrek aan aanwezigheid van collega’s leiden tot ontevredenheid onder medewerkers. Hoe zorg je voor een werkomgeving die echt goed functioneert? Het creëren van een gezonde en productieve werkplek is cruciaal voor het welzijn van je team. Onze ontrafelexperts benadrukken het belang integrale benadering. Daarin onderscheiden we van oudsher drie essentiële elementen: bricks, bytes en behaviour. Daar hebben wij balans en leiderschap aan toegevoegd, voor een totaalbenadering. Elk van deze componenten speelt een eigen rol in het verminderen van werkstress en het verhogen van werktevredenheid.

Aestate / ontrafelexperts
Pauline van Raaij Senior adviseur
Pauline van Raaij | Aestate

Bricks, Bytes & Behaviour

Bricks verwijst naar de fysieke werkomgeving. Een goed ontworpen kantoorruimte kan een aanzienlijke impact hebben op het welzijn van medewerkers. Het bieden van comfortabele werkplekken, voldoende daglicht en rustige zones voor geconcentreerd werk helpt om stress te verminderen. Daarnaast draagt een flexibele indeling bij aan de mogelijkheid om zowel individueel als in teamverband effectief te werken. 

Bytes betreft de technologische infrastructuur. Moderne technologieën maken het mogelijk om overal en altijd productief te zijn. Dit omvat betrouwbare internetverbindingen, toegang tot digitale tools en platforms, en de mogelijkheid om naadloos te schakelen tussen thuiswerken en werken op kantoor. Door medewerkers te voorzien van de juiste technologische middelen, kunnen zij efficiënter werken en wordt de werkdruk verlicht.En zeg zelf er is weinig stressvoller dan haperende vergaderapparatuur 5 minuten voor het overleg begint.  

Behaviour draait om het gedrag en de cultuur binnen de organisatie. Het gaat om hoe medewerkers de fysieke en digitale werkomgeving gebruiken en welke afspraken er zijn om effectief samen te werken.Een cultuur van open communicatie, wederzijds respect en duidelijke verwachtingen draagt bij aan een positieve werkomgeving. Leiderschap speelt hierbij een belangrijke rol; leidinggevenden moeten voorbeeldgedrag tonen en medewerkers ondersteunen bij het vinden van een goede werk-privébalans. 

Balans en Leiderschap

Naast bricks, bytes en behaviour is aandacht voor balans en leiderschap essentieel. Een gezonde werkomgeving vereist niet alleen een goede werk-privébalans, maar ook een evenwicht tussen thuiswerken en op kantoor zijn, tussen samenwerken en zelfstandig werken, en tussen digitale en persoonlijke interacties. Zo blijkt uit onderzoek dat een werkomgeving een minimale bezetting van 20% nodig heeft om goed te functioneren en dan pas medewerkers meerwaarde geeft om op kantoor te zijn. Het is aan de organisatie om daar op een geode manier invulling aan te geven.  Flexibiliteit in werkplek en -tijd verhoogt de autonomie en tevredenheid van medewerkers. Daarnaast speelt goed leiderschap een cruciale rol. Leidinggevenden moeten actief bijdragen aan een positieve werkomgeving door voorbeeldgedrag te tonen, afspraken na te komen en medewerkers hierop aan te spreken. Dit is vooral belangrijk voor de succesvolle implementatie van een nieuwe manier van werken, zoals hybride werken. 

De werkomgeving in balans met de juiste puzzelstukjes
"Leidinggevenden moeten actief bijdragen aan een positieve werkomgeving door voorbeeldgedrag te tonen, afspraken na te komen en medewerkers hierop aan te spreken."
Interactieve sessies door Aestate

Draagvlak onder medewerkers

Het creëren van draagvlak onder medewerkers is essentieel voor succesvolle veranderingen op de werkvloer. Het is belangrijk om medewerkers goed mee te nemen en te informeren over de geplande veranderingen. Dit kan door middel van open communicatie, regelmatige updates en het betrekken van medewerkers bij het besluitvormingsproces. Draagvlak creëer je als verschillende stemmen een plaats krijgen in de planvorming. Om dit in goede banen te leiden gebruiken wij verschillende (interactieve) spelvormen. Op die manier is het mogelijk om medewerkers met verschillend niveau gezamenlijk te laten meedenken met de plannen. Wanneer medewerkers zich gehoord en betrokken voelen, zijn ze eerder geneigd om veranderingen te accepteren en actief bij te dragen aan de implementatie ervan. Dit verhoogt niet alleen de kans op succes, maar draagt ook bij aan een positieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. 

Hulp van ontrafelexperts

Hoe besteed ik aandacht aan deze al deze componenten? Onze ontrafelexperts hebben een integrale benadering en werken samen met jou verder aan een gezonde werkomgeving voor jouw medewerkers. Wij hebben niet alleen ervaring in het inrichten van een gezonde fysieke werkomgeving (bricks), maar ook in het faciliteren van de juiste middelen om een goede technologische infrastructuur te creëren en begeleiden van organisaties in veranderopgaven. 

Meer aandacht voor jouw werkomgeving? Onze ontrafelexperts helpen je graag! Neem contact met ons op via 030 – 637 63 77 of via een e-mail naar info@aestate.nl