Strategisch huisvestingsplan

Organisaties veranderen voortdurend. Ze veranderen in omvang. Soms vindt er groei plaats en soms gaat het om krimp. Werkprocessen worden efficiënter en effectiever, door technische ontwikkelingen en innovaties. Maar ook visie en ambities veranderen over tijd. Neem het thema duurzaamheid. Organisaties houden zich in toenemende mate actief bezig met welke bijdrage zij kunnen leveren aan het duurzame behoud van onze leefomgeving. Al deze veranderingen vragen niet alleen wat van een organisatie, maar ook heel wat van haar huisvesting. Met een strategisch huisvestingsplan zorg je ervoor dat huisvesting van jouw organisatie klaar is voor de toekomst.

standaard-topafbeelding
Pity Jongens Directeur / Senior adviseur
Specialist Pity Jongens - Van Der Schaaf

Het doel van een strategisch huisvestingsplan

Het doel van een strategisch huisvestingsplan is om tot een optimale huisvesting te komen. Dat betekent dat het plan moet aansluiten bij de visie en inhoudelijke ambities van de organisatie en dat dit plan het werkproces uitstekend faciliteert. Tegelijkertijd betekent dat ook dat de huisvesting zodanig flexibel is, dat er goed ingespeeld kan worden op toekomstige ontwikkelingen.

Welke ontwikkelingen houden jou en jouw organisatie bezig? Hoe draagt huisvesting bij aan jouw organisatiedoelstellingen? Wat vraagt jouw toekomstige werkproces van jouw werkomgeving? Past het nog bij de identiteit, kernwaarden en ambities die jouw organisatie wil nastreven? En hoe kun je überhaupt inspelen op de toekomst, terwijl de toekomst per definitie onzeker is?

Een goed strategisch huisvestingsplan geeft antwoord op al deze vragen. Het werpt een blik op de toekomst, maar biedt tegelijkertijd concrete handvatten om te sturen op een doelgerichte en toekomstbestendige huisvesting.

Laat ons jouw huisvestingsadvies ontrafelen
Bezig met laden...
{{ stepID }} {{ getStepName(stepID) }}

Jouw verzoek is succesvol verzonden!

Hoeveel gebouwen omvat jouw vraagstuk?
Wat is de totale omvang van jouw gebouw(en) in vierkante meters?
Bevindt jouw organisatie zich in de publieke of private sector?(kies het meest passende antwoord)
Selecteer de sector die het beste past bij jouw organisatie.
Welke functie past het beste bij jouw vastgoed?
Uw antwoorden
- {{ answers['step' + i] }}

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Visie en ambities staan centraal

In onze aanpak staan de visie en inhoudelijke ambities van de organisatie altijd centraal. We zien huisvesting dan ook niet als een doel op zich, maar als een strategisch middel dat doelgericht ingezet wordt om ambities waar te maken. We brengen in kaart welke ontwikkelingen de organisatie voorziet en waar zij op in wilt spelen. En we formuleren doelstellingen en ambities, op de korte termijn maar met name ook op de (middel)lange termijn. De ‘stip op de horizon’, het beoogde eindbeeld. Deze visie en het bijpassende doelenkader vormen de basis voor alle vervolgstappen.

huisvestingsadvies-adviseurs
Huisvestingsmanagement met hulp van Aestate
Een goed strategisch huisvestingsplan biedt concrete handvatten om te sturen op een doelgerichte en toekomstbestendige huisvesting.
Van zorgvisie naar vastgoedbeleid

Van huisvestingsvisie naar huisvestingsplan

Een strategisch huisvestingsplan bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Visie en inhoudelijke ambities centraal:
  Op welke ontwikkelingen wil de organisatie inspelen? Welke doelen stelt zij? En welke randvoorwaarden zijn er, zoals omvang en financiële kaders? Dit vormt een afwegingskader voor het maken van weloverwogen afwegingen en keuzes in de toekomst.
 • Huisvestingsvisie:
  Wanneer de visie en inhoudelijke ambities helder zijn, gaan we op zoek naar een passende huisvesting. We noemen dit de huisvestingsvisie. Welke type huisvesting is nodig om de stip op de horizon te bereiken? Om hoeveel vierkante meter gaat het? En welke uitstraling en identiteit past daarbij?
 • Huidige situatie in kaart:
  Hoe scoort de huidige situatie ten opzichte van het beoogde eindbeeld? Op basis van de uitgangspunten van de huisvestingsvisie bepalen we de score van de huidige huisvesting.
 • Huisvestingsstrategie:
  Hoe komen we van A naar B? De laatste stap is het opstellen van een concreet plan om van de huidige situatie naar het beoogde eindbeeld te komen. Vaak kan dit op meer dan één manier vertaald worden. Welke mogelijkheden en alternatieven zijn er? Op basis van een aantal criteria kunnen verschillende varianten uitgewerkt worden. Op deze manier beschrijft het strategisch huisvestingsplan welke concrete stappen nodig zijn om de gewenste eindsituatie te bereiken en geeft het een indicatie van tijd, geld en risico’s.

Samen met jouw organisatie stellen we het strategisch huisvestingsplan op. Dit doen we met inspirerende en creatieve sessies en in combinatie met onze kennis en ervaring op het gebied van huisvesting. Zo komen we samen tot een passende en toekomstbestendige huisvestingsoplossing.

Samen jouw vraagstuk ontrafelen

Herken jij de veranderingen en ontwikkelingen in jouw organisatie en kun je advies van ons gebruiken? Of ben je benieuwd hoe we dit traject met jouw organisatie aanvliegen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen aan huisvestingsadvies@aestate.nl of door te bellen met telefoonnummer 030 – 637 63 77. Onze specialisten denken graag vrijblijvend met je mee!

Neem direct contact op!
Een greep uit onze projecten
Wij ontrafelen voor: