Nieuws / 20 januari 2020

Duurzaam woon-werk verkeer

“Ik ben even mijn auto opladen hoor!” Bij Aestate kijken we van dit soort berichten (al lang) niet meer op. Menig medewerker rijdt rond in een elektrische auto. Want waar Aestate al voorloper is op huisvestingsgebied, willen wij dit ook graag bereiken in verduurzaming. En waar kunnen we beter starten dan bij ons zelf?

Een gemiddelde elektrische auto heeft een actieradius van 250 km. Dit is de afstand die staat voor een ritje van Alkmaar naar Maastricht en het gewone woon-werkverkeer haalt deze afstand bij lange na niet. Er zijn momenteel 32.875 publieke laadpalen in Nederland (RAI Vereniging) en er komen elke dag laadpalen bij.

Ondanks dat we door het hele land werken kiest Aestate bewust voor elektrisch rijden en staan er laadpalen voor het kantoor. Maar hoe wordt het elektrisch rijden eigenlijk ervaren door onze ontrafelexperts? Wij zijn met een aantal collega’s in gesprek gegaan.

Ontrafelexperts over elektrisch rijden

Sander: “Het bevalt mij goed, vooral wanneer ik weer eens een milieuzone inrij denk ik: ‘Ha, ik rij lekker milieubewust!’. Natuurlijk had ik in het begin wel actieradiusstress. Rijdend op de snelweg waarbij je de teller ziet aftellen van 250 geeft toch wel een ander gevoel dan bij een benzineauto. Maar na een tijdje raak je volledig gewend en weet je hoe hard je kunt rijden zonder te veel accu te gebruiken. Dit vraagt wel om een andere manier van reisplanning dan met een benzineauto. Even van tevoren op de app kijken of er een laadpaal in de buurt is geeft dan wel zekerheid.”

Lars: “Het rijcomfort is enorm groot, dus dat bevalt super. Je glijdt echt over de weg en het geluidsniveau is extreem laag. Het laden is wel even wennen. Je moet altijd nadenken als je ergens heen moet of je accu genoeg opgeladen is. Gelukkig zijn er erg veel laadpalen in Nederland dus laden is altijd wel mogelijk. Dit kost wel iets meer tijd dan “even” bijtanken, dus dat moet je in je achterhoofd houden als je op pad gaat naar een klant. Buiten Nederland is de laadpaaldichtheid een stuk lager, dus bij het kiezen van een vakantiebestemming is dat wel iets om rekening mee te houden.”

Onze ontrafelexpert Daniël is een early adopter wat betreft het elektrisch rijden. Sinds 2014 is hij in het bezit van een elektrische auto. Dit was toen nog echt een innovatie, maar nu niet meer uit het dagbeeld van Daniël weg te denken. Op de vraag ‘Hoe bevalt het elektrisch rijden?’ kwam dan ook een duidelijk antwoord: “Uitstekend! Ik heb nu al zonder problemen 200K km elektrisch gereden. In het begin was het nog pionieren maar inmiddels zijn er voldoende voorzieningen in de vorm van laadpalen en speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Deze zorgen voor veel meer gemak. Het elektrisch rijden betekent een mindshift voor de gebruiker; waar je eerst ad hoc naar een benzinepomp kon gaan en in vijf minuten weer verder, moet je in een elektrische auto vooraf en vooruit plannen. Dan gaat het niet eens alleen over de actieradiusstress, maar meer dat het opladen langer duurt. Dit is echter allemaal makkelijk te overzien als je maar goed plant.”

Verduurzaming

Duurzaamheid zit al diep in het DNA van onze Ontrafelexperts en we voeren dit dan ook waar mogelijk door. Wil je weten wat Aestate voor jou kan betekenen op het gebied van verduurzaming in relatie tot jouw huisvesting en/of vastgoedportefeuille? Neem dan contact op met onze adviseur Daniël Koningen via 030 – 637 63 77 of via dkoningen@aestate.nl