Nieuws / 27 maart 2020

Het huisvesten van onderwijs is anders dan ‘gewone kantoren’. Als Aestate helpen wij onderwijsinstellingen in het MBO, HBO en WO. Elke instelling heeft zijn eigen huisvestingsvragen, zo ook de Hogeschool Rotterdam (HR). Na het laten vervallen van de numerus fixus van de opleiding HBO-V is de opleiding van de HR flink gegroeid. Afgelopen jaar steeg het aantal eerstejaars studenten met bijna 200% en voor aankomend jaar wordt wederom een hoge instroom verwacht.

Dit is natuurlijk geweldig, want zo komt er een hele nieuwe generatie verpleegkundigen aan. Maar het doet ook wat met je huisvesting. Nu is het niet gewoon een kwestie van studentenaantallen tellen, doorrekenen en onderwijslokalen maken. Elke opleiding heeft eigen huisvestingsvragen. De praktijklokalen voor HBO-V zijn totaal anders dan die van Bedrijfskunde. Zo heeft het Instituut voor Gezondheid (IvG) van de HR een hele verdieping met praktijklokalen variërend van een ziekenhuis lokaal, fysio lokaal, verloskundige lokaal etc. Op deze verdieping vind je op de gang allerlei rollend materiaal als prikkarren en tilliften. Dus als je studentenaantallen van HBO-V zo groeien, wat doet dat dan met je huisvestingsvraag? Welke ruimten moeten erbij? En hoe kom je aan die ruimte in een gebouw dat al van top tot teen gebruikt wordt? Dit is het vraagstuk waarmee Aestate vorige maand voor de HR aan de slag is gegaan.

“Een nieuwe opdracht begint natuurlijk met kennismaken met alle betrokkenen, het probleem ontrafelen en veel data analyseren. Een erg leuke eerste fase, want zo leer je een nieuwe organisatie meteen goed kennen. Voor deze opdracht kwam er na de eerste weken een nieuwe uitdaging; kennismaken op afstand! Nu de eerste week voorbij is en we met de tweede week zijn begonnen kan ik alleen maar zeggen dat ik trots ben op hoe iedereen bij de Hogeschool Rotterdam met deze uitzonderlijke situatie is omgegaan. Iedereen schakelde snel om, contacten verliepen via Teams en je zag meteen dat iedereen zijn steentje bij wilde dragen voor de zorg voor de studenten, de medewerkers en de gebouwen. Zo na mijn eerste maand kan ik zeggen dat ik echt heel blij ben bij deze nieuwe opdracht. En al is het antwoord op de vraag nog niet gevonden, ik weet zeker dat we die gaan vinden, zelfs met de uitdagingen van Corona.”

Wil je weten wat wij kunnen doen voor jouw organisatie?

Neem contact met ons op!