Nieuws / 9 september 2019

De nieuwe bibliotheek in het Pieter de la Court gebouw van de Universiteit Leiden is tijdens de start van het academische jaar op 3 september 2019 feestelijk geopend. Naast een plek om boeken te lenen en lezen is het nu ook een prachtige locatie voor studenten om te werken en te ontmoeten.

Herinrichting bibliotheek en African Studies Centre

De faculteit Sociale Wetenschappen werkte samen met het expertisecentrum Vastgoed van de Universiteit Leiden aan de herinrichting van de bibliotheek en het African Studies Centre (ASC) op de begane grond van het Pieter de la Court gebouw. Namens Aestate begeleidde Ronny Borgsteede het traject van voorlopig naar definitief ontwerp en de daarop volgende aanbesteding.

Verbouwing

In de tweede week van januari 2019 is de bouw volgens planning begonnen met saneren. Het project valt vanaf dan onder Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden waarbij vanuit Aestate Tim van Hoek de projectleider ondersteunde. De verbouwing is opgedeeld in fases waarin sanering en verbouwing elkaar afwisselden. In de eerste fase is het ASC verbouwd; een indikking van de bestaande ASC-bibliotheek. Het ASC verhuist naar verwachting in 2022 naar een andere locatie. Door enkele onzekerheden is in het ontwerp rekening gehouden met verschillende mogelijke scenario’s.

Verruiming functie bibliotheek

De volgende fase was de bibliotheek van het Pieter de la Court gebouw. De functie van bibliotheek verruimde: doordat niet alle boeken fysiek meer aanwezig zijn maar oproepbaar en op te halen uit een boekenkluis, kwam meer ruimte vrij. Zo konden 210 studenten-werkplekken gerealiseerd worden. Drie nieuwe lichtkoepels brachten natuurlijk licht de ruimte in. De bibliotheek is niet alleen meer een plek om boeken te lenen en te lezen, maar ook een werk- en ontmoetingsruimte waar studenten aan hun projecten kunnen werken.

Artikel over de nieuwe bibliotheek in het Leidsch Dagblad. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

De sanering voor het laatste gedeelte is inmiddels begonnen. In deze fase worden collegeruimtes gerealiseerd, wat volgens planning eind 2019 is afgerond.

Advies begeleiding herinrichting

Wil je meer weten over onze aanpak voor herinrichting van de bibliotheek? Neem dan contact op met onze adviseur Tim van Hoek via 030 – 637 63 77 of via info@aestate.nl