Nieuws / 9 april 2019

LUMICKS is toonaangevend leverancier van dynamische single-molecule analyse-instrumenten wereldwijd: capital equipment voor toepassingen in life science. Daarmee is het mogelijk interacties tussen eiwitten en met DNA op moleculair niveau te bekijken. Als eerste in de wereld maakten zij deze manier van onderzoek mogelijk. Nu blijkt het vaak ingewikkeld om de doorvertaling van wetenschap naar commercie te maken. LUMICKS kreeg dit wel voor elkaar. En hoe. Wat is hun succesformule? En welke rol speelt Aestate hierin?

“Ons doel is de gezondheid van de mens te verbeteren door de kracht van de dynamische analyse van individuele moleculen te tonen. Dit biedt uniek inzicht in de fundamentele oorzaak van ziekten en het potentieel voor het verbeteren van medicijnen.” Aldus Olivier Heyning, medeoprichter van LUMICKS. “De basis is gelegd in de periode dat ik voor FEI werkte. Een internationaal bedrijf dat elektronenmicroscopen ontwikkelt, produceert en op de markt brengt. De apparaten dragen bij aan het begrijpen van eiwitstructuren en daarmee aan het verbeteren van behandelingen van ziekten. Er miste echter een stap in het proces; de functie van die eiwitten.”

Biofysica ‘meets’ productdevelopment

De ontmoeting met biofysicus Andrea Candelli van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) leidde al snel tot een vruchtbare samenwerking. Bij zijn onderzoeksafdeling, werkte hij aan het kunnen meten van mechanische details van de meest complexe medische processen: eiwitinteracties en veranderingen van eiwitstructuren, de allerkleinste bouwstenen in de biologie. Zijn technologie maakt het mogelijk een molecuul ‘vast te pakken’ terwijl je meet hoe de structuur van de onderlinge relaties in eiwitten verandert.

De techniek die hij hiervoor gebruikte was van academisch hoogstaand niveau. Maar niet geschikt om op de markt te brengen. “Door zijn wetenschappelijke kennis op het specifieke gebied van single-molecule analysis in de biofysica en mijn commerciële ervaring in het op de markt brengen van meetapparaten in de biofysica te combineren, konden we de vertaalslag naar de markt maken. Een flinke uitdaging.”, aldus Olivier.

Van fundamenteel naar toegepast

“Het transformeren van deze wetenschap van fundamenteel naar toegepast begon met heel veel netwerken en het aanvragen van subsidies. En dat lukte. Mede dankzij een Europees gefund valorisatietraject. Diverse onderzoeksgroepen en werkplaats van de VU, mechanica, werkten aan versimpeling van de techniek van de meetapparatuur, nodig om het apparaat in productie te kunnen nemen. Andrea bewaakte de wetenschappelijke normen terwijl ons product ook kosteneffectief moest worden. De werkplaats bij de VU leverde specifieke componenten. Deze lieten we op een andere locatie monteren. Het feit dat Nederland voorop loopt in hightech hielp ons enorm bij het vinden van een geschikte locatie.

Het ontwikkeltraject ging snel. In 2015 ontvingen we de eerste orders. De behoefte ontstond vanuit ons netwerk in de wetenschap en we werkten vanaf het eerste begin nauw samen met onze klanten. Zij leverden input voor de ontwikkeling van de meetapparatuur en gaven hun wensen aan. Daardoor voldeed het product aan wat zij nodig hadden om hun onderzoek in life science naar een hoger plan te tillen. In 2016 leverden we de eerste producten op. Een goede spin-off in slechts één jaar tijd. Door ons zorgvuldig opgebouwde netwerk en luisteren naar de behoeften in de markt ontstond meer vraag en kon de productie omhoog.

We professionaliseerden verder en namen application scientists en business developpers in dienst. Ons kantoor op de VU zat vlakbij de werkplaats. Belangrijk in verband met de korte lijnen in dit stadium van ontwikkeling van (nieuwe) producten. Door hergebruik van oude labmaterialen gaven we het kantoor een moderne frisse look (red. en dat is goed gelukt!).

Van start-up naar scale-up

Inmiddels is wereldwijd vanuit wetenschappers vraag naar onze producten en hebben we nieuwe typen meetapparatuur ontwikkeld. We staan voor een volgende stap: scale-up. Het aantal medewerkers is verdubbeld naar meer dan 60. Ontwikkelaars vanuit de hele wereld willen bij ons werken. Het duurt niet lang of we groeien ons kantoor uit. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een groter kantoor, op het campusterrein van de VU of daarbuiten.

Huisvestingsadvies laboratorium door Aestate

Naast een groter kantoor hebben we een eigen ML2-lab nodig. Door ons nieuw ontwikkelde meetapparatuur moeten klanten immers met hun eigen materiaal kunnen testen. Voor dit ML2 lab zijn twee opties. We wilden weten welke variant kostentechnisch de beste was. Aestate is een ervaren speler op het gebied van huisvestingsadvies voor nieuw te bouwen of in te richten laboratoria. Deze expertise hadden wij nodig voor ons nog te ontwikkelen ML2-lab. Aestate heeft ons met succes in een kort tijdsbestek geholpen richting te geven aan dit proces. De nieuwe kantoor- en labomgeving staat nog voor dit jaar op de planning.

Werken vanuit passie

We zitten volop in de fase van scale-up en zien deze vol vertrouwen tegemoet. De vraag is groot en we zijn ver met de ontwikkeling van een nieuw product dat een waardevolle bijdrage kan gaan leveren aan de immuno-oncologie. Dit apparaat meet de directe interactie tussen cellen en maakt het mogelijk cellen hierop te sorteren. Een grote doorbraak. De basis van ons succes? Onze gezamenlijke passie voor het ontwikkelen van geavanceerde meetapparatuur op steeds specifieker gebied in de biofysica. Met als belangrijk doel een bijdrage leveren aan life science en uiteindelijk het verbeteren van de gezondheid van de mens.”

“Ook bij Aestate werken we vanuit passie. Maar dan in het ontrafelen van huisvestingsvraagstukken”, aldus Daniël Koningen, directeur Aestate. “Geweldig om een bijdrage te kunnen leveren aan de razendsnelle ontwikkeling van LUMICKS. Aestate denkt graag mee over hoe start-ups hun huisvesting flexibel mee kunnen bewegen met de ontwikkeling van hun organisatie. De vraag van LUMICKS was specifiek en overzichtelijk. Snelheid was echter geboden. Met onze ervaring in laboratoria en onderzoekshuisvesting kwamen we in korte tijd tot een helder advies. Hiermee konden we LUMICKS richting geven bij het maken van keuzes over hun toekomstige huisvesting.”

Volg LUMICKS

Wil je meer weten over de kracht en passie van LUMICKS? Volg hen op LinkedIn of bezoek de website https://lumicks.com/

Ontrafelexperts

Benieuwd hoe de ontrafelexperts van Aestate ook u kunnen helpen op het gebied van onderzoekshuisvesting of laboratoria? Neem dan direct contact met ons op via 030 – 637 63 77 of stuur een e-mail naar info@aestate.nl