Nieuws / 13 april 2021

“Ambtenaren willen halve week blijven thuiswerken”. De kop van het NRC-handelsblad spreekt boekdelen. Uit het onderzoek We Werken Thuis, een samenwerking tussen Aestate, Center for People and Building, TU Delft en TU Eindhoven blijkt dat Rijksambtenaren in de toekomst graag structureel blijven thuiswerken. Ze voelen zich productief en zelfs in een thuiswerkplicht van één of twee dagen kunnen zij zich vinden.

In aanloop naar de Afterparty op 26 mei 2021, waar de resultaten gepresenteerd gaan worden, is de rapportage naar de deelnemende instanties verstuurd. Daaruit blijkt dat ambtenaren het vooral fijn vinden dat ze reistijd besparen nu ze meer thuis werken. Ook zijn ze van mening dat ze beter in staat zijn ‘concentratiewerk‘ te verrichten en de balans tussen werk en privé te bewaken.

De Werkplek

Ook de werkplek heeft invloed: werknemers voelen zich over het algemeen productiever als zij over een comfortabele werkplek beschikken waar ze rustig kunnen werken. En: als ze de indruk hebben dat hun leidinggevende hen vertrouwt. „Als je het idee hebt dat je leidinggevende jouw werk ’s avonds met de rode pen naloopt, dan doet dat iets met je”, zegt Hoekstra van het CfPB. „Mensen die meer vertrouwen van hun leidinggevende ervaren, vinden zichzelf productiever. Dan voel je de ruimte om snel keuzes te maken en lekker door te werken.”

De uitkomsten van WWT zijn in lijn met de bevindingen van het Centraal Planbureau (CPB). Zij concludeerden begin dit jaar al dat werkend Nederland na de coronacrisis dubbel zoveel vanuit huis verwacht te werken als ervoor: gemiddeld ruim acht uur per week, in plaats van de 3,8 uur voordat de pandemie uitbrak.

Kijk op NRC.nl voor het hele artikel

Ook een huisvestingsvraag?

Neem voor meer informatie over Thuiswerken, hybride werken contact op met Pity Jongens via telefoonnummer 030 – 637 63 77 of via een e-mail naar pjongens@aestate.nl

Los ook mijn vraagstuk op!