Nieuws / 25 mei 2020

Sinds 2016 is Aestate betrokken als huisvestingsadviseur en programmamanager bij de realisatie van het Nieuwe Universiteitsgebouw (NU) van de VU Campus. Als maatschappelijk verbonden universiteit faciliteert de Vrije Universiteit Amsterdam onderwijs en onderzoek op de VU Campus. Het NU gebouw maakt onderdeel uit van de vernieuwing van deze campus.

Begin 2020 is het Nieuwe Universiteitsgebouw in gebruik genomen door de eerste gebruikersgroepen: studenten en medewerkers van voornamelijk de Bètafaculteit. Naast onderwijs en onderzoek krijgt het NU gebouw ook een cultuurfunctie. Griffioen en Rialto zullen films vertonen en theatervoorstellingen organiseren in de multifunctionele onderwijs-, film- en theaterzalen. Bij deze cultuurfunctie horen ook ondersteunende functies, waaronder een Cultuurcafé. Naast de film- en theaterzalen is het Cultuurcafé een van de onderdelen van het project waar Aestate bij betrokken is.

Het Cultuurcafé krijgt een plekje in de plint van het Nieuwe Universiteitsgebouw. Onze ontrafelexperts zijn actief betrokken bij het opstellen van een Programma van Eisen gebaseerd op de wensen van de cultuurpartners en passend binnen de kaders van het gebouw. Met dit Programma van Eisen wordt binnenkort de ontwerpfase gestart.

Naast het Cultuurcafé is Aestate ook betrokken bij het ontwerp en de realisatie van de overige functies in de plint. Zo krijgt het Servicepunt een dubbelfunctie; als servicepunt van de VU en als kaartverkoop- en garderobebalie vor film- en theaterbezoekers tijdens de cultuururen.

De uitdaging in deze projecten ligt in het behalen van een resultaat wat passend is bij beide functies, in gebruik, maar ook in sfeer, uitstraling én het gebouw in zijn geheel. Daarnaast kent het Cultuurcafé hele andere bezoekersstromen dan een regulier café. Het café vangt de pauzes van de voorstellingen op, waardoor grote pieken in bezoekersaantallen ontstaan. Aan onze ontrafelexperts de uitdaging om ruimtelijke en logistieke oplossingen voor deze situaties in het café en de rest van het gebouw te vinden.

Benieuwd naar het verloop van dit project?

Neem contact met ons op!