Nieuws / 2 december 2020

Elke donderdag starten wij als Aestate ontrafelexperts onze dag met een gezamenlijke sessie waarin een collega iets vertelt over een project waar hij of zij mee bezig is. Deze week was dit het verhaal van onze ontrafelexpert Mark Leendertse, die ons triggerde met toch wel een bijzondere vergelijking. Survior Bias, al bekend met deze terminologie? 

Is alleen de informatie die je ophaalt van waarde? 

Komt de afbeelding met het vliegtuig jou bekend voor? Abraham Wald deed in de 2e wereldoorlog een strategisch onderzoek naar gevechtsvliegtuigen dat terugkwamen met schade en waarbij ook vele vliegtuigen niet meer terugkwamen. Hij vroeg de bemanning om voor zijn onderzoek aan te geven waar de kogelgaten zaten en stelde de vraag “Waar moet de extra pantsering komen, om te zorgen dat de vliegtuigen op de juiste plekken sterker worden?” Het antwoord dat je al snel wilt geven is op de plek van de kogelgaten, maar de vliegtuigen met de kogelgaten laten een analyse zien van de vliegtuigen die wel terug zijn gekomen. De versteviging door middel van stalen platen moet dus komen op de plekken zonder kogelgaten, want dat zijn de plekken waar vliegtuigen werden geraakt die niet terug zijn gekomen. Dat is het benutten van missende informatie in zijn onderzoek. 

Survivor Bias

Dit principe noem je Survivor Bias en dit principe past onze ontrafelexpert ook toe in een onderzoek voor de artsen federatie, waarbij de thuisomgeving en de kantooromgeving wordt geanalyseerd. Hierbij bedenkt hij zich dat het kan zijn dat hij bepaalde resultaten mist, doordat hij daar misschien geen vragen over heeft gesteld. Dat bewust zijn is de eerste stap.  

Hoe doet hij dit? Analyseer niet alleen de uitkomsten van de gestelde vragen. De uitkomsten vertellen je vaak meer dan wat je hebt uitgevraagd. Dus zet je Abraham Wald bril op en kijk opnieuw naar je onderzoeksresultaten, wat mis je? 

Ook een huisvestingsvraag?

Neem voor meer informatie over deze huisvestingsopgave of vrijblijvend advies contact op met Mark Leendertse  via telefoonnummer 030 – 637 63 77 of via een e-mail naar mleendertse@aestate.nl

Los ook mijn vraagstuk op!