Nieuws / 23 januari 2023

Hoe komt de toekomstige huisvesting van de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) van de Universiteit Utrecht (UU) eruit te zien? Om een beter beeld te krijgen van de huisvestingsbehoeften is onze ontrafelexpert Sander Breugelmans met zijn collega’s van Vastgoed & Campus van de UU op bezoek geweest in de labomgeving van de faculteit. 

De faculteit moet namelijk een nieuw onderkomen krijgen. Voor nu is de vraag hoe de verschillende organisatieonderdelen en functies het beste op de campus gepositioneerd kunnen worden. Op dit moment is de faculteit verspreid over twee gebouwen op het Utrecht Science Park (USP) en maakt zij gebruik van kantoorfaciliteiten, onderwijsfaciliteiten en onderzoeksfaciliteiten. 

Waar over het algemeen een duidelijk beeld bestaat van kantoor- en onderwijsfaciliteiten, vraagt het onderzoekswerk om een omgeving met meer specifieke faciliteiten. Zo doet de faculteit veel onderzoek naar de impact op het gedrag van personen bij externe invloeden op het gehoor, het zicht en het gevoel. Daarvoor experimenteren de onderzoekers met onder andere geluid, licht en temperatuur. Tijdens deze onderzoeken is het belangrijk dat de omgeving constant blijft en dat er geen invloeden van buiten de onderzoeksruimte zijn.  

Om tot passende huisvesting te komen binnen de campus zal de samenwerking met de faculteit de komende periode voort worden gezet. Zo zal stap voor stap vanuit een huisvestingsvisie en leidende principes toegewerkt worden naar een huisvestings-en werkplekconcept en uiteindelijk naar een concreet programma van eisen 

In de afbeelding hieronder is een labruimte te zien waar de wanden zodanig zijn dat deze vrijwel al het licht absorberen. Daarmee kunnen de onderzoekers de aandacht volledig richten op bijvoorbeeld het gehoor wanneer zij het licht uitzetten of dimmen